About zis blogue

Dit blog is een verzameling van indrukken die ik opdoe, wonend in Parijs. Sinds ik hier in 2012 ben beland vorm ik beetje bij beetje mijn ideeën en theorieën over Parijs en de Fransen, zonder de illusie te hebben ze ooit volledig te kunnen doorgronden.

Ik heb me de Franse taal volledig eigen gemaakt, woon duur en piepklein en sta elke dag in een te volle metro, waarmee ik de indruk heb mezelf met recht Parisienne te kunnen noemen. Mocht u interesse hebben in het wel en wee van een Nederlandse in de lichtstad, dan hoop ik u hier een subjectieve doch oprechte indruk van te geven.

De laatste tijd is het iets rustiger op mijn blog omdat ik ook ben gaan schrijven voor andere websites. Voor Spotted by Locals spot ik leuke lokale bestemmingen en op Puur Parijs schrijf ik reviews en columns. Ook verschijnen enkele schrijfsels van me op de literaire site Schrijver in Frankrijk, waaronder een briefuitwisseling met columnist Peter Hagtingius die in het zuiden van Frankrijk woont.

Beheert u een site of magazine en bent u geïnteresseerd in samenwerking? Aarzel zeker niet om contact met me op te nemen.

Bonne lecture !

Julia Fortuin

Julia Fortuin

30 gedachtes over “About zis blogue

 1. Hey!
  Ik kwam je blog vandaag tegen erg leuk. Voor mij extra leuk om te lezen,omdat ik altijd tegen iedereen zeg dat het mn wens is om ooit in parijs te gaan wonen en een opleiding te volgen aan le cordon bleu! Je verteld ook alles op een leuke manier 🙂
  Groetjes chantal!

  Like

 2. Je hebt me overtuigd. Ik ga ook over mijn huidige woonland Spanje schrijven. Als ik er over nadenk, schieten me zo al 10 dingen binnen die typisch anders zijn dan in Nederland. Zodra ik het blog opgezet heb, geef ik een seintje, voor het geval jullie het ook interessant vinden.
  Groetjes, Daniel

  Like

 3. Leuke blog.
  Zo dichtbij en toch een héééél andere wereld.
  Ken je het recente boek van ArieJan Korteweg over de ziel van Frankrijk, ‘ Sur place’.
  Hij was correspondent voor de Volkskrant in Parijs. Echt de moeite waard. Zelfs na 12 jaar wonen ‘en province’ en een jaar in Grenoble, gaf dit boek mij aanvullingen op mijn eigen ideeën over de Fransen.
  vr.gr. Mieke

  Like

 4. Haha, geweldig leuk geschreven, dank je wel.
  Ik werk sinds kort om de week in Parijs en dit helpt om me aan te kunnen passen of in ieder geval begrip op te kunnen brengen.
  Bijzondere stad, hoewel ik er constant verdwaald raak op de fiets (lopend trouwens ook) word ik steeds vriendelijk op het juiste pad geholpen.
  Mocht je nog tips hebben over kleinschalige live music gelegenheden, dan hoor ik die graag!

  Tot ziens,
  Tom

  Like

  1. Dag Tom, dank voor je reactie. Leuk om te horen dat de stukjes van pas komen! Parijs is een heerlijke stad om in te verdwalen, ik doe het nog steeds graag.

   Voor live muziek kun je o.a. terecht, afhankelijk van je smaak, bij L’International (11e), La Bellevilloise (20e) of L’Entrepot (14e) om maar wat te noemen. Maar er is natuurlijk te veel keuze. Veel plezier!

   Like

   1. Mooi, dan ga ik vanavond Bellevilloise proberen, ik zal mijn ervaringen delen!
    Bedankt voor de tips,
    Tom

    Like

   2. Het was…bijzonder, het laatste stuk omhoog de fiets aan de hand genomen, zo steil, maar wel bonusminuten gescoord bij de velib.

    Vervolgens buiten in de rij gestaan, een heel populaire plaats blijkbaar, maar dat bleek nr 23 te zijn met een launch party van Virgin TV en radio.

    Een deur verder Bellevilloise, dicht, maar wel met een verwijzing naar een verderop gelegen entree.
    Dat bleek een tuin maar die leidde wel tot de ingang van de ruimte met de olijfbomen, erg mooi.

    Biertje besteld, even wachten op mijn collega’s en het feest kon beginnen, eten besteld…

    …begint er opeens een soort talkshow, tenminste voor de mensen op het podium, wij moesten vooral stil zijn en naar de francophones luisteren.

    Toen zijn we boven gaan zitten, dat was een stuk relaxter, heerlijk gegeten en toen de praters hun instrumenten pakten en begonnen te musiceren was het helemaal top.

    Gelukkig stond ‘mijn’ fiets er nog en bereikte ik zonder te hoeven trappen mijn verrassend leuke hotel boven cafe de paris.

    Ik ga er zeker weer heen maar check wel eerst even het programma 🙂

    Like

  2. Wauw Tom, wat een verhaal! Het programma kan inderdaad erg variëren, maar gelukkig zijn er, zoals je hebt ontdekt, verschillende plekken waar je terecht komt. Ben blij dat jullie erin geslaagd zijn er wat van te maken, ondanks de talk shows e.d.!

   Like

   1. Deze week verbleef ik in Montmartre, ik arriveerde laat maar was nog klaarwakker en de temperatuur nodigde nog eens extra uit om een blokje om te gaan.

    Ik belandde in een grot onder een restaurantje,

    Like

   2. Deze week verbleef ik in Montmartre, ik arriveerde laat maar was nog klaarwakker en de temperatuur nodigde nog eens extra uit om een blokje om te gaan.

    Ik belandde in een grot onder een restaurantje waar het gezelschap voornamelijk uit musici bestond die er in wisselende samenstellingen op los improviseerden. En goed ook!

    Een geweldige ervaring, volgende keer ga ik weer.
    :
    Autour de Midi… et Minuit
    11 Rue Lepic, 75018 Paris

    Goed opletten, je loopt er voorbij zonder er erg in te hebben en als je naar binnen kijkt zie je niet wat zich onder je afspeelt. Gewoon naar binnen gaan, doorlopen (wel even gedag zeggen natuurlijk), de trap af en een drankje bestellen.

    Like

 5. Fijn om dit alles te lezen. Veel herinneringen na 1 jaar in Parijs gewoond te hebben. Ga er nog graag (liefst jaarlijks) naar terug om toch een soort van 2e thuishaven op te zoeken. Ik wens je nog vele mooie avonturen (en verslaglegging….) in Parijs toe!

  Groeten, Rogier

  Like

   1. Mijn enthousiasme heeft er toe geleid dat ik zojuist in een opwelling een ticket naar Parijs heb aangeschaft. Zal onder andere de tips v.w.b. ‘live music’ eens gaan uitzoeken!

    Like

 6. Met heel veel plezier je blog gelezen. Ik woon zelf al 20 jaar in Parijs dat ik bepaalde dingen als normaal beschouw, maar als ik jouw verhalen lees, besef ik inderdaad dat ze vaak erg on-Nederlands zijn. Ga zo door!

  Like

 7. Hoi,

  Vandaag vond ik deze parel van een website weer terug in mijn favorieten. Je blogs zijn heel leuk om te lezen en veel dingen zijn ook wel een beetje herkenbaar. Zelfs al woon ik nog niet zo lang in de omgeving van Parijs (ik durf niet te zeggen in Parijs, want ik woon in Boulogne-Billancourt en dat is heel wat anders dan Parijs, heb ik mij laten vertellen door Parisiennes).

  Je lessen over het naar een restaurant gaan zijn trouwens al goed van pas gekomen.

  Thanks en ik blijf volgen!

  Paula

  Like

  1. Hi Paula,

   Wat een leuke reactie, dank je wel! Daar doe ik dit blog voor 🙂

   En die Parisiennes kunnen je inderdaad vertellen dat Boulogne-Billancourt dan wel geen Parijs is, maar misschien heb je gemerkt dat ze stiekem heel jaloers kunnen zijn op het oppervlakte van je appartement en de rust in de straten! 😉

   Ik hoop dat je je snel thuis gaat voelen in (de omgeving) Parijs!

   Like

   1. Thanks! Als ik de taal een beetje onder de knie weet te krijgen zal dat vast snel lukken.

    Klopt, helaas gaan de rustige straten voor mij wat minder op aangezien ik midden in het ‘centrum’ woon. Maar er is sowieso meer groen in mijn omgeving, haha!

    🙂

    Like

 8. Hallo Julia,
  Vandaag ben ik op jouw blog gestuit, en ik ben onder de indruk zeg! Pakkend, humoristisch en nog informatief ook! Ik ben net zelf een blog begonnen. En jij schrijft (voor mij) inspirerend. Verder heb ik naarmate ik meer van je lees steeds minder met Parijs (inwoners) en meer met de provincie. Pas jij je niet te veel aan?
  groet, en veel geluk,
  Jaap

  Like

  1. Dank Jaap! En veel succes met je blog 🙂

   Of ik me te veel aanpas? Een beetje lijkt me toch wel nodig om te overleven. De provincie is mooi maar met geen enkele stad kun je zo’n mooie haat-liefde verhouding hebben als met Parijs 😉

   Like

 9. Wat een leuke blog. Heb tijdens mijn studie in Parijs gewoond en kom zo vaak mogelijk terug. Afgelopen jaar voor het eerst met onze kinderen, die het ook een geweldige stad vinden. Dit jaar ga ik weer een lang weekend. Heerlijk.
  Ik neem jouw leuke blog in gedachten mee! Dank.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s