Over-stromingen

EK Parijs 2016: Eiffeltoren en canzone

Uw schrijfster is een beetje stil de laatste tijd en dat is geheel zonder reden, want er gebeurt heel wat in Parijs. De stad wordt namelijk overspoeld door regen, voetbalsupporters en stakers, waarbij het moeilijk is vast te stellen welk van de drie het meest verwoestend is.

Voor de voetbaltoerist zal Parijs dezer dagen een interessante gewaarwording zijn. De oevers van de Seine zijn nog nat en waar hij hoopt een beetje ravage aan te richten, daar zijn de stakers hem voor.

Parijs is sowieso een rare stad voor een EK voetbal: veel te snob. Het leuke is dat de voetbaltoerist maling heeft aan de Parijse etiquette van wat hoort en wat niet hoort. Een goede les voor de Parijzenaar, me dunkt, die tijdens deze bijzondere periode zijn chique ego even opzij kan leggen en voor zijn persoonlijke ontwikkeling inspiratie kan zoeken bij de voetbaltoerist. Ik denk hierbij zoal aan de volgende nuttige tips:

1. Een café zoekt men uit op basis van de aanwezigheid van een scherm en bier.

En dus niet de wijn die er wordt geserveerd, de alleraardigste decoratie of de reputatie die men terloops kan noemen in een gesprek over waar men uithangt met als doel kleine boostjes te geven aan de eigen reputatie. De voetbaltoerist heeft enkel aandacht voor het essentiële. Beste Parijzenaar, cut the crap.

2. Zware regenbuien zijn een uitstekende gelegenheid om in de modder te rollen.

De Engelse supporters weten dat de Champ de Mars hiervoor de beste locatie is: uitzicht op zowel het enorme scherm in de fanzone alsook de Eiffeltoren en daarbij een enorm veld vol met modder. De ultieme ingrediënten voor een bijzondere belevenis, die geen enkele Parijzenaar voorheen ooit in zijn eigen stad heeft ontdekt.

Bemodderde Engelsen die een voetbalwedstrijd kijken

3. Stembanden zijn er om gebruikt te worden.

Geen activiteit is zo bevrijdend voor de ziel als het vrij op de loop laten van de zangstem. Het is niet eens nodig om hier opera-aria’s voor in te studeren, een liedje met één melodie die zich tot in de eeuwigheid herhaalt volstaat. Wél moet dit liedje te maken hebben met liefde voor het thuisland, maar dit lijkt me voor de Parijzenaar geen probleem.

4. Groepskleding is OK.

Waar de Parijzenaar over het algemeen graag bekend staat om zijn zorgvuldig uitgekozen, sobere stijl is het EK de gelegenheid om deze look eens over een andere boeg te gooien. Het devies aan de Parijzenaar: zoek het kleurenschema van de vlag van uw land op en bedenk een outfit die u en uw vrienden allemaal aan kunnen trekken. Aandacht gegarandeerd! En, ook al blijven de temperaturen onder te 20 graden, een korte broek is absoluut een optie: laat die kuiten zien!

Zweedse voetbalsupporters in een straat in Parijs

5. Heroverweeg uw politieke ideeën eens vanuit een verfrissend perspectief.

Het is altijd goed om eraan herinnerd te worden dat er andere landen bestaan buiten Parijs Frankrijk. Buitenlanders zijn immers een interessante spiegel. Zo zijn er de Engelsen die de Parijzenaar eraan herinneren dat Frankrijk zonder hen onderdeel van Duitsland was geweest, of Polen die minstens even veel landsliefde laten zien voor een land dat geen Frankrijk maar Polen heet. Dat brengt die loi de travail en dergelijke toch in een ander perspectief.

6. Het is OK om er af en toe verdwaald uit te zien dan wel te zijn.

Een Parijzenaar ziet u nooit met wazige blik naar een kaart kijken of langzaam lopen in de metrogangen. Dat is namelijk gedrag voor toeristen, de Parijzenaar is immers immer gehaast. Nu de straten en metrogangen zijn volgestopt met langzame voetbaltoeristen, is dit een uitgelezen kans voor de Parijzenaar om ook eens een relaxtere transportattitude aan te nemen. Het biedt de Parijzenaar de gelegenheid om eens een kant op te kijken die niet per sé vooruit is, of eens een blik te werpen op (verrassing!) de lucht boven zijn hoofd. Of qui sait vangt hij zomaar een gesprek op van passanten, al dan niet in een verstaanbare taal. We hebben het hier natuurlijk over: onthaasting.

7. Een benevelde avond is heel af en toe niet zo erg

Ga met mooi weer naar het Canal Saint Martin en u denkt dat heel Parijs alcoholist is. Toch is dat niet geheel waar, want de beneveling van de Parijzenaar blijft altijd binnen een bepaalde controle. U heeft vast al wel eens een paar jonge dronken Parijzenaars in de laatste metro naar huis gezien, maar u geeft direct toe dat dat heel wat anders is dan een groep Engelsen in welke omgeving dan ook na 21:00 uur.

De Engelsen zijn inderdaad een beetje berucht en het gaat uw schrijfster te ver om ze hierin als positief rolmodel te beschouwen, maar soms moet men toegeven dat de Engelsen soms toch wél onbeschaamde pret hebben*. En dat onbeschaamde, daarin zit voor de Parijzenaar nog wel een ontwikkelpuntje. Lol hebben is niet per sé chic, maar het levert soms wel hilarische taferelen op en het heractiveren van de lachspieren doet de mens over het algemeen goed.

..

In het midden latend in hoeverre deze hiervoor gemotiveerd is, voilà dus enkele middelen voor de Parijzenaar op opnieuw in contact komen met zijn roekeloze, onbeholpen zelf. Om niet meteen in het andere uiterste door te slaan, uiteraard. Maar een klein moment van gekte hier en daar zou de Parijzenaar niet misstaan, niet?

Straat met een man die in de regen loopt in Parijs

*Net als de Nederlandse supporters overigens, waarvan hun vrolijkheid hier schittert in afwezigheid!

4 gedachtes over “Over-stromingen

 1. Dag Julia, Goed stuk. Inderdaad: altijd wat in Parijs! En blijf vooral opvoeden! Nou ja, bij ons in Marseille en Nice ging/gaat het ook niet jofel. Qua EK en de stakingen. Volgens ‘onze’ dominee scoren we goed op zijn site. We worden in elk geval beter gelezen (en gewaardeerd) dan echte ‘literatoren’. Het kan best even duren voor ik me weer meld. Er moet alweer zo’n blad gemaakt en de immer gevreesde zomerlogés komen eraan. En er zijn al een paar bezoekers geweest die even wilden kijken waar we nu weer uithangen. Waarom snapt niemand dat ik hier geen vakantie vier, maar gewoon woon & werk? Do it all! peterhag

  Liked by 1 persoon

  1. Dag Peter, dank! Zomergasten zeg je? Ik heb het hele jaar door logés 😉 Maar ik begrijp het euvel heel goed, ik trek zelf ook naar het zuiden deze zomer voor een break van Parijs! Geen haast dus voor de dominee. Fijne zomer alvast! (alvast, want hier duidelijk nog niet begonnen!)

   Like

 2. Ze steken echt wel af, die supporters in Parijs 🙂 Gelukkig bekijk je het op een positieve manier want op het nieuws lijken de fans zich niet zo netjes te gedragen dit jaar. En geen Oranje, pfff dat is hier ook niet uit te leggen!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s