Les catholiques

Demonstratie tegen het homohuwelijk

Ik heb het terloops al eens gehad over de bobo’s maar er zijn nog veel meer wonderlijke antropologische verschijnsels in Parijs. Eentje daarvan – onderwerp van vandaag – is de katholieke gemeenschap. Echt waar? Ja hoor.

Misschien heeft u het beeld van Frankrijk als katholiek (in de zin van niet-protestants) land en denkt u “duh, dat is dus bijna iedereen”. Of misschien roept Parijs nog altijd mai `68 bij u op en denkt u dat iedere Parijzenaar een vervloekte atheïst is.

Maar waar in Nederland het al dan niet katholiek zijn vooral iets zegt over de geboortestreek, is dit in Parijs bovenal een duiding omtrent de sociale klasse. Niemand gelooft nog in God behalve de oude adel, de goede families* – zo wil de status quo namelijk.

Dit vond ik eerst een vreemde link, want was Jezus er destijds niet juist voor de armen? Waar moeten die families die landgoederen en kasteeltjes buiten Parijs bezitten nou nog voor bidden?

Zoals met veel in Frankrijk is het antwoord historisch van aard:

Wie vroeger het land beheerde beheerde immers ook de kerk en dat viel niet altijd in goede aarde bij de onderdanen. Na een bezoekje aan Versailles kan ik mij best levendig indenken dat men destijds al niet dik tevreden was over de welvaartsverdeling. En dat bleek ook wel: eerst waren er al die brute protestanten die er een boel van maakten en toen ook nog eens respectloze revolutionairen die er nog meer een boel van maakten.

Nadat het regerend volk degelijk was onthoofd trokken de Goede Families zich wel zo verstandig en discreet terug in hun kerken en kasteeltjes en vielen ze de rest niet meer lastig. Maar van idee veranderen deden ze niet. En zodoende zijn katholieke families vandaag de dag nog vaak beslist royalist. U leest het goed: er leven mensen in deze wereld die zicht geëngageerd voelen ten opzichte van een standpunt dat uit de negentiende eeuw dateert. Dat belooft natuurlijk niet veel goeds voor de rest van hun politieke standpunten – waarin het “goeds” afhankelijk is van uw mate van conservatisme, uiteraard.

Uw schrijfster bezigt een hobby in de klassieke muziek; niet per sé erg modern en daarom ook in trek onder reactionair Parijs. En hoewel we in deze kringen allen – ongeacht onze voorname dan welbescheiden familieverleden – vriendschappelijk met elkaar omgaan, spot men er de katholiek assez facilement: nette broeken en rokjes, nooit te veel make-up, beleefd. Niets over te klagen eigenlijk.

Tot op een dag een vriendelijke jongeman van wie u denkt dat deze tot uw vriendenkring behoort vertelt over zijn participatie in een demonstratie tegen een mariage pour tous. Zou hij weten dat het homohuwelijk in Nederland is uitgevonden?

Of wat te denken van een van een gezicht bekende mademoiselle wiens foto we opeens terugvinden op een flyer van de lokale verkiezingen als gedelegeerde van het Front National? Zou ze weten dat ik roots in verschillende buitenlanden heb?

Het is altijd raadselachtig hoe heilige idealen tot rare en nare uitsluitingsideeën kunnen leiden en de hardcore Franse katholieken zijn hierin natuurlijk volstrekt niet origineel. Alleen is het wel een gekke gewaarwording, als een ontmoeting met een persoon met niets dan beschaafde omgangsvormen en een superdiploma op zak uitloopt in verbijstering over de onbuigbaarheid van de mening van de andere kant. En dan ben ik de vreemdeling en zijn de zeer oorspronkelijke inwoners van dit land, dus wat mag ik er nou eigenlijk helemaal over zeggen? Tegen mij is iedereen altijd vriendelijk geweest.

Gelukkig is Frankrijk een land dat van meningen houdt, en meningen daar zijn er per definitie meerdere van.

*Politiek correcte disclaimer: natuurlijk zijn niet àlle katholieke rijk en hebben ze niet àllen de meningen die hieronder worden beschreven, preciseer ik. Verre van. Maar in een stukje moet men soms nu eenmaal een punt maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s