Landen die door Frankrijk worden gerespecteerd

Het is op dit blog zeker niet mijn bedoeling om clichés over Fransen in stand te houden. U hoort mij daarom ook niet zeggen dat alle Fransen chauvinist zijn. Met alle kritiek die ze op hun eigen land hebben zou dat te simpel zijn gesteld. Het is enkel bij gebrek aan betere landen dat Fransen vinden dat Frankrijk er toch wel boven uit steekt. En dat is iets heel anders. Er is wellicht geen enkel land dat op alle niveaus de Fransen evenaart dan wel voorbij steekt, maar er zijn wel een aantal landen die op bepaalde punten gerespecteerd worden. Ik noteer ze voor u: Italië. Japan.

Dat was het.

Trevi fontein

(Of nou… laten we Amerika niet vergeten. Ik kan me niet voorstellen dat ergens net zoveel hamburgers worden gegeten als in Parijs, maar hoewel de Fransen stiekem de grootste Amerikanofielen zijn blijft dit om een of andere reden dus stiekem en hebben we het hier verder niet over. Ik verwijs u door naar een stukje dat ik hierover op een andere website heb geschreven.)

Voor Fransen zijn de Italianen en Japanners dus de enige volkeren zijn die “er” iets van hebben gesnapt. Dit “er” slaat op een bepaalde finesse. Dit is lastig uit te leggen, aangezien alleen Fransen, Japanners en Italianen er iets van begrijpen. Maar bij deze toch een poging.

Wat er aan Japan te respecteren is:

Mooie tempeltjes, fijn geschilderde golven van de zee, tuintjes met bonsai-boompjes: voor het Japanse gevoel van esthetiek is wat te zeggen. Het is elegant terwijl het discreet blijft. U zult een Japanse tempel nooit betrappen op opzichtigheid, en dat is precies waar de Fransen van houden.

Daarnaast kan men waarderen: sushi en ander Japans voedsel. Niet alleen vermoed ik dat er in Parijs evenveel sushitoko’s zijn gevestigd als boulangeries, maar ik speculeer daarbij dat de Fransen zich zelfs menen te herkennen in de Japanse voorliefde voor vreemde ingrediënten (ingewanden van gekke beestjes, onherkenbare paddenstoelen). Daar lijken de Franse kikkers en slakken peanuts bij en dat moet voor hen een geruststellende gedachte zijn.

Verder: étiquette. Japan moet het enige land ter wereld zijn waar beleefdheid zowaar nog belangrijker en ingewikkelder is dan in Frankrijk. Fransen geven toe dat het wel een beetje fou (= gek) is, daar in de Japanse hiërarchieën, maar omdat er niks ergers ter wereld bestaat dan lompheid heeft de Fransman hier respect voor.

Tenslotte: manga. Hier zijn ongetwijfeld niet alle generatie’s het over eens, maar omdat het gemiddelde Franse huishouden een nogal hoge dichtheid stripboeken bevat, is manga erg in trek bij de jongere Fransman, dan wel Franse geekerige vrouw.

Wat er aan Italië te respecteren valt:

Een terugkomend onderwerp: eten. De inslag van de Italiaanse keuken mag dan het omgekeerde zijn dan die van de Franse, de Fransen begrijpen zeer goed wat lekker is bij de Italianen. Gek genoeg koken ze hun pasta altijd veel te gaar (een Italiaan zei ooit tegen me: ‘dat slapgekookte spul zie ik niet als pasta maar als een ander soort ingrediënt – dat is de enige manier om het te kunnen eten’), maar een Fransman kun je altijd wakker maken voor een goede tiramisu.

De taal: over het algemeen geven Fransen ronduit toe dat het Italiaans de enige mooie taal ter wereld is. Het Frans is monotoon, het Italiaans melodieus. Over andere talen heeft men het niet zo.

Het land: als de Fransman dan toch naar het buitenland moet, dan toch naar Italië. Toen ik samen met een Italiaanse vriendin ergens aan de praat raakte met een Fransman en we beiden toelichtten waar we vandaan kwamen, antwoordde meneer admiratief “C’est un très beau pays, l’Italie’. Over mijn landje van herkomst bleef het zeer stil.

De mensen: Jean Cocteau zei het al, ‘Les Italiens sont des Français de bonne humeur’. En zo is het maar net. Net iets meer levensvreugde, net iets meer hartelijkheid, net iets meer passie. De Fransen willen dat heimelijk ook wel, maar durven hun snobisme daar niet voor op te geven.

En tenslotte, de Beschaving: het Romeinse Rijk natuurlijk.  Leonardo Da Vinci. Al die opera’s. Al die romantische films. De Italiaanse geschiedenis is lang en propvol beschaving. Zeer te respecteren dus.

Zo. En de andere landen op deze aarde dan, toch zo’n 192 stuks?

Die halen het – jammerdebammer – gewoon niet. Heeft men het niet over. De Duitsers zijn te verbeeldingsloos, de Spanjaarden te lomp en te vrolijk, de Engelsen zijn nu eenmaal simpelweg aartsvijand. Scandinaviërs zijn wel cool vanwege hun design maar toch een beetje vreemd en ze drinken te veel. Belgen zijn vriendelijke sukkels, Zwitsers zijn rigide en praten te langzaam, Grieken zijn niet serieus te nemen. En de Nederlanders? … Wat te zeggen over ons lompe volkje dat niet van lekker eten houdt? Ik laat u hier zelf een idee over vormen.

3 gedachtes over “Landen die door Frankrijk worden gerespecteerd

  1. Hilarisch en scherp, zoals altijd een plezier om te lezen. Is jou ook opgevallen dat Fransen meer op Amerikanen lijken dan ze zelf willen toegeven – niet alleen wat hun hamburgerconsumptie betreft?

    Liked by 1 persoon

  2. ontsettend geinig en leuk geschreven! Als lompe Hollander kan ik dit toch zo waarderen dat ik me afvraag of wij niet stiekem wat meer humor hebben dan de Fransen voor mogelijk houden..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s