Parijs voor beginners, les #7: Le quartier

Indien u een trouwe volgeling bent van deze cursus, heeft u kunnen lezen dat Parijs een stad is die is opgedeeld in noord en zuid, oost en west (jaja), in arrondissementen en in metrohaltes. Al deze elementen bij elkaar bepalen de reputatie van de wijk waar u woont, en deze heet simpelweg uw quartier. Omdat het quartier een essentieel onderdeel is van uw Parijse bestaan, leek het me zinvol hier een lesje aan te besteden. Het ene quartier is immers het andere niet!

boulangerie tabac pharmacie

De heilige 3-eenheid: boulangerie, pharmacie, tabac

Om maar te beginnen met een vanzelfsprekendheid: zonder deze drie kan een quartier zich geen quartier noemen. Meest waarschijnlijk kent uw quartier wel zestien pharmacies, zeven boulangeries en zes tabacs, maar zelfs het meest slaperige en verlaten hoekje van Parijs heeft er van alle per definitie één. De heilige drie-eenheid zorgt er in elk geval voor dat u nooit zonder medicijnen, sigaretten, stokbrood of koffie hoeft te leven. En dat is een groot levensgemak. Het is bijna zonde als u op een zondag vergeet uw pain aux raisins of tartelette au citron voor de petit déj dan wel goûter bij de bakker om de hoek haalt. Alle negatieve eigenschappen die ik op dit blog over Parijzenaars heb genoemd vallen in het niet bij het genot van de Franse patisserie.

De pharmacie (apotheek) binnen kruipafstand is een eerste levensbehoefte van de Parijzenaar. Als u eens naar de dokter gaat, begrijpt u waarom: voor elk griepje of hoestje ontvangt u minimaal drie doktersrecepten (dat is pas waar voor uw bezoek!). En als u dan toch naar de apotheek heen moet shopt u en passant ook meteen even uw biologische shampoo en hydraterende crèmetje. Et voilà waarom een petit quartier makkelijk zestien pharmacies kan herbergen, alle natuurlijk voorzien van het welbekende groene lichtgevende kruis op hun gevel.

De tabac dan ten slotte. Als u niet rookt en niet gokt en weinig postzegels koopt (zoals ik) heeft u aan dit element niet veel. Maar vaak is een tabac eveneens een café, en het café, daar komt werkelijk iedereen. Werkende lui, families en ook een beetje louche of hopeloze figuren die s’ochtends rond een uur of elf graag aan de pastis zitten. Gezelligheid voor iedereen, op elk moment van de dag.

De Monoprix, of u het nu wilt of nie

En dan dit: Parijs kent een grote dichtheid aan Monoprix. (Toelichting voor niet-Parijzenaars: dit is een winkel.)

Er is de Monoprix alimentaire (supermarkt) en de Monoprix non-alimentaire (met alles behalve eten).

De supermarkt staat erom bekend iets duurder te zijn dan de andere supermarkten. Maar er is “iets” aan de Monoprix dat heel aangenaam is, waardoor u denkt dat die paar extra euros op een toch al dure boodschappentas toch niet meer uit maken. De producten van het huismerk zijn kek verpakt en hebben alle hun eigen woordgrapjes, die voor u als buitenlander een goede indicator van uw integratie zijn, al naar gelang u het grapje wel of niet begrijpt.

De non-alimentaire Monop’ – zoals het liefkozend in de volksmond heet – is een soort Hema. Het verkoopt huishoudelijke dingetjes, verzorgingsproducten, kleding voor het hele gezin en decoratief spul. Alles volgens de normen van de klassieke Franse esthetiek en kwaliteit.

Omdat er gegarandeerd elke week wel weer iets nieuws is aangekomen, is het zeer verleidelijk om in een verloren kwartiertje even een petit tour chez Monoprix te doen, of u nu iets nodig hebt of niet. En gegarandeerd verlaat u de winkel met dingetjes waarvan u een kwartier geleden nog niet wist dat u ze nodig had.

[Hier geen foto van de Monoprix als bewijs dat ik niet door hen word gesponsord.]

De middenstand is uw beste vriend

Naast de heilige drie-eenheid en de Monoprix is er vanzelfsprekend de rest van de lokale middenstand, meestal gekluisterd rondom een rue commerçante. Deze middenstand stelt het zeer op prijs als u hen in stand houdt. Dat is u immers als Parijzenaar welbeschouwd ook een beetje uw plicht: een Parijzenaar wil uit principe niet dat alle kneuterige winkeltjes worden vervangen door Monoprix winkelketens. Gaat u vaak langs bij de lokale stomerij dan wordt u altijd hartelijk ontvangen, heeft de winkelier tijd voor een praatje, en krijgt u een service die voor toeristen absoluut onbereikbaar is. Een beetje vriendelijkheid kost wat geduld, in Parijs.

OSM

Maar uiteindelijk draait het quartier om OSM: “ons soort mensen”. Niemand zegt het, maar u gaat natuurlijk niet in het zevende wonen om bruisend hipstergefeest aan te horen, en andersom woont u niet in Belleville voor de keurige restaurants met onberispelijke obers. Ontdekt u dat u iemand ontmoet die in dezelfde wijk blijft te wonen, dan heeft u meteen een band. Maar ook als u niemand in uw quartier kent, kunt u zich er welgemeend zeer behaaglijk thuis voelen: een rondje winkels op zaterdag en u voelt zich weer welkom in uw dorpje in uw grootse, wereldse stad.

Dames op café

kersen

Café Francis Labutte

4 gedachtes over “Parijs voor beginners, les #7: Le quartier

  1. Aha:) Leuk stukje weer!
    Ook hier een Monop’ addict. Ik laat me graag wekelijks verleiden om er even binnen te lopen. Na twee jaar Parijs dus toch een ietsiepietsie aan Parijse ‘maniertjes’ 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s