In de rij staan, 10 versies

Wie in Parijs woont, moet gewend raken om in de rij te staan. Wat dat betreft lijkt Paris net een communistisch land: te veel vraag, chronisch te weinig aanbod.

Of, is het echt een economische kwestie of meer een kwestie van kuddegedrag: iedereen doet het, dus ik sluit me maar aan?

Ik kwam tot een kleine discussie hierover toen ik op zoek was naar een ijsje. Op een aangename lentedag, een zaterdag, in de wijk Saint Germain. Goed, dat is natuurlijk vragen om een rij. Maar de rij van de ijscozaak liep tot twee winkels verder!

Absurd, was de reactie van mij en een Engelse vriendin. Die wachttijd weegt toch niet op tegen het plezier dat een ijsje biedt? Al in verhouding tot de tijd zou je niet langer in de rij moeten staan dan dat het duurt om je ijsje op te likken. En een ijsje is een luxe, geen absolute noodzaak voor een aangename dag.

ijsjes in een houder

Voor ons dan maar geen ijsje, dus.

Wel vroegen we ons af wat die mensen bezielde, om je zo aan die gigantische rij aan te sluiten.

Ze zijn het gewend van de boulangerie, bedachten we: als er een rij bij de bakker staat dan weet je dat het een goeie is. Bij de bakkers zonder rij koopt niemand. Diezelfde logica passen ze toe op de ijssalon en zo nog wat meer.

Ja, Fransen houden van wat goed is. En daar hebben ze helemaal gelijk in: liever wat meer moeite voor lekker en mooi dan direct iets halfgaars. En dat je dan maar een halfuur moet wachten op een ijsje, dat is dan maar zo. We hadden ook niet moeten verwachten dat Fransen hier opeens wél pragmatisch in zijn.

Het zou zo maar kunnen dat een andere ijssalon ook prima ijsjes aanbiedt. Maar dan moet de Fransman een gok wagen. En misschien een slecht ijsje eten. En dat doet ie natuurlijk liever niet.

Bon.

Soms heeft de Fransman, of een buitenlander, echter geen keus dan in de rij te staan. Ook ik ontkom er vaak niet aan. Daarom hier een rij van rijen, om te weten waar je zoal tijd aan kwijt kunt raken in Parijs:

 1. Een expositie bezoeken: de rij der rijen!
  Verloren tijd: van een uur tot 2 en een half uur
 2. Een brunch in een hippe wijk. Reservering niet mogelijk, want ze zitten toch altijd vol.
  Verloren tijd: 20 minuten. Als het langer is, toch maar ergens anders kijken.
 3. Je Passe Navigo (OV-abonnement) verlengen aan het begin van de maand, in spitsuur als je ’s ochtends naar werk moet
  Verloren tijd: 10 minuten die eindeloos lijken te duren. Vooral als er een verdwaalde toerist het in zijn of haar hoofd haalt om uitgerekend in de spits, met enorme koffer, een metrokaartje te kopen zonder te weten hoe dit moet. En dus verloren op de knopjes drukt en draait van de automaat. Zonder ook maar iets wijzer te worden. Je zou ‘m bijna gaan helpen. Bijna..
 4. Het bezoeken van een appartement wat je eventueel wilt huren: soms word je gevraagd buiten te wachten terwijl de mensen die vroeger waren aangekomen dan jij het appartement bezichtigen. Daar sta je dan, in een rij van 30 man, met je dossier, hopend op de genade van de propriétaire.
  Verloren tijd: drie kwartier. Toen uiteindelijk maar weggegaan zonder bezichtiging, want anders te laat voor andere afspraak.
 5. Op een plekje op een zonnig terras zitten (dus niet in de schaduw hè)
  Verloren tijd: 15 minuten, anders wordt het belachelijk.
 6. Naar de wc gaan in een bar (universeel, maar bestaat zeker ook in Parijs, des te meer omdat er vaak maar 1 toiletpot is voor alle mannelijke + vrouwelijke klanten)
  Verloren tijd: tot 20 minuten. Maar wie moet, moet.
 7. Falafel in de Marais
  Verloren tijd: tot wel 3 kwartier, denk ik, maar nooit langer volgehouden dan een kwartier.
 8. Je loonstrookje ophalen bij de afdeling Personeelszaken van je werkgever.
  Verloren tijd: 5 minuten. En als je ‘m dan hebt, dan moet je je handtekening zetten op een lijst. Want dan is het officieel dat je ‘m hebt ontvangen.
 9. Naar de bioscoop gaan: vaak staan er buiten al van die hekjes om de rij te beheersen, voor iedere film één.
  Verloren tijd: 20 minuten.
 10. Hippe nachttent binnengaan. (Ook universeel natuurlijk.)
  Verloren tijd: sterk afhankelijk van je eigen hipheid. Maar is die laag, en die van de club hoog, dan schat ik een uurtje.

Woont u ook in Parijs: weet u nog een goeie rij?
Woont u niet in Parijs, doe uw voordeel met het feit dat u vast minder tijd kwijt bent. 😉

5 gedachtes over “In de rij staan, 10 versies

 1. In de supermarkt zie ik ook altijd hilarische taferelen. Lange rijen met veel bejaarden. Mensen lijken te berusten in het feit dat ze hun tijd verdoen. Totdat een andere kassa opengaat en zelfs oma met een volle winkelwagen de spint inzet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s