Parijs voor beginners, les #6: “Bonjour” zeggen

Begint u nu te denken dat deze cursus nogal voor de hand liggende lessen heeft? Dan oordeelt u wederom te rap! Dit onderdeel gaat niet zozeer over de uitspraak van het Franse woord “Bonjour”, dat “Goedendag” betekent. Hoewel het natuurlijk wel helpt als het niet wordt uitgesproken als “bonsjoer”. (Ach, wat is het Nederlandse accent charmant.)

Nee, werkelijk, bij het zeggen van bonjour komt heel wat te pas. Ik doe het zelf nog regelmatig fout. Er gelden namelijk meerdere strikte regels, die een ongedwongen Nederlander makkelijk kan vergeten. Die regels staan, zoals alle Franse regels die van belang zijn, niet ergens opgeschreven, maar die hoor je gewoon te kennen. Daarom kunt u zich in uw handjes wrijven dat ik aan dit geheim hier op mijn bescheiden blogje tik.

Voor de duidelijk heb ik zelfs een infoschema gemaakt die zal toelichten aan de hand van een aantal principes:

Bonjour zeggen

Regel 1: zeg by default altijd bonjour. Altijd.

Of u nu een winkel binnenstapt, een croissantje haalt bij de bakker, een metroticket koopt, “bonjour” kunt u zien als een soort “Sesam open U”, waarbij zich een grot opent maar u de schat nog lang niet heeft. Oftewel: het is een goed begin, maar nog zeker niet genoeg. Maar vergeet u het toverwoord, dan kunt u welke service dan ook direct vergeten.

Het gebeurt wel eens dat ik in een winkel een vraag heb. Dan zeg ik “Excusez-moi” om een vraag aan de verkoopster te stellen. Dit is fout. Ze wijst je hierop door eerst een strenge “bonjour” tegen jou te zeggen, opdat je dan meteen een “Pardon, bonjour madame” stamelt voordat je je vraag lanceert.

Regel 2: zeg nooit 2x bonjour tegen dezelfde persoon op 1 dag

Want dat is net alsof je een jarige twee keer dezelfde verjaardag toewenst. Het lijkt dus seniel.

Doe je dit toch, dan antwoordt de ander met een streng re-bonjour”, opdat je je dan meteen een stomme oen voelt omdat je die persoon niet had herkend bij een tweede wederzien. Een goede dag wens je niet meer dan een keer per dag. Logisch.

Regel 3: zeg géén bonjour als de ander “salut” zegt

Wie je dus dan ook voor de eerste keer tegenkomt begroet je dus met bonjour, daarin is geen keus. Zegt deze persoon dan “salut” tegen jou, dan betekent dat dat ie een informele band met je aan wil gaan. Dit kun je niet weigeren. Ook al houd je de persoon maar wat graag op afstand. En dan zeg je dus ook “salut”. En nooit meer “bonjour”.

Regel 4: ga vanaf 18.00 uur over op “bonsoir”

Want ook al eten de Fransen laat, de avond begint al om zes uur, heb ik me laten vertellen.

Regel 5: aan de telefoon geen “bonjour” maar “allo”

Omdat er aan de telefoon nu eenmaal andere regels gelden. (Dus geen Hallo met een h, want zoals u weet kunnen de Fransen de h niet uitspreken.) Bonjour in de mail kan dan weer wel.

Nou dat was het al, valt toch mee uiteindelijk!

2 gedachtes over “Parijs voor beginners, les #6: “Bonjour” zeggen

 1. Erg grappig!!
  Maar ook de Nederlanders zijn behoorlijk streng wat dat betreft. Als je om 12’01 iemand met goedemorgen begroet, zeggen ze ijskoud “Het is al middag hoor!”
  Of omgekeerd: zeg je om 17’59 “Goedenavond”, dan zeggen ze “Het is nog middag hoor”. Dan kun je natuurlijk gewoon ophangen en zeggen “Dan bel ik vanavond wel terug!”

  Like

  1. O dat is heel waar, die genadeloze tijdverdeling was ik inderdaad alweer vergeten. 🙂

   Hier zijn ze niet zozeer strikt op de tijd, maar wel heel erg op beleefdheid. Een jonge verkoper begroeten met “salut” kun je wel vergeten!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s