Parijs voor beginners, les #4: Oost West, Parijs op z’n Best

Voor wie het verschil tussen de rive gauche en de rive droite een eitje is, kan zich zonder faalangst wagen aan deze les #4, waarvan het doel is de beginneling bekend te maken met nog een dimensie: die van oost naar west.

Oost en West Parijs
De arrondissementen van Parijs

Want waar gauche staat voor zuid en droite voor noord, is er geen officiële duiding voor de breedtegraad van Parijs. Dat hoeft ook niet, want iedereen weet immers waar het westen dan wel oosten ligt. Maar wat men bij een vluchtig bezoekje aan Parijs vaak voorbij gaat, is dat deze splitsing nòg een categorisering is – met .. rara.. elke kant zijn reputatie.

Dit komt doordat van oudsher de fabrieken doorgaans ten oosten van een stad werden gebouwd, opdat hun weinig zuivere schoorsteenlucht via de westenwind de rest van de stad niet zou storen. De gegoede bourgeoisie woonde daarom ver van de roetwolken. En ook al zijn die fabrieken inmiddels vast allang gesloten, de reputatie van een wijk verandert maar langzaam – zeker in Parijs.

Paris Est

Hoewel, Paris Est is een soort aanduiding van coolheid geworden: Paris Est is hip, net zoals oost-Berlijn hip klinkt. Van oudsher is het namelijk de armere kant van Parijs, een gebied van quartiers populaires. De huisjes zijn wat kleiner, niet zelden op elkaar gepropt. De metro rijkt er wat minder ver (is het toeval dat lijn 11 een bruine kleur heeft, er enkel gammele wagens op rijden, en eindigt op Châtelet, waar een einde komt aan de volkswijkjes?). De bevolking is multicultureel. De straten wat minder schoon. En de appartementen nog relatief betaalbaar.

Dit laatste biedt, zoals in elke stad, een kans voor artiesten en andere arme hippelingen die elkaar zoeken en vinden in hun creativiteit. Hun caféetjes, kunsthandeltjes en boetiekjes trekken vervolgens de wannabe’s aan die vervolgens de oorspronkelijke bevolking uit hun quartier wegdrijven. (Hoewel, weest gerust, dit alles blijft redelijk authenthiek met dank aan de Franse wetgeving omtrent sociale woningen.)

Canal de l'Ourcq
Canal de l’Ourcq, in het 19e arrondissement

Waar? de arrondissementen 10, 11, 12, 19 en 20.
De epicentra: Place de la République en Bastille. Op hun toffe namen na is er over deze pleinen weinig lof te schrijven, maar er omheen bevindt zich veel gebruis.
Ook vind je er: het Canal St Martin, het Canal de l’Ourc (het Canal St Martin voor gevorderden), rue Oberkampf (het epicentrum voor de avond), Parc de la Villette, le Parc des Buttes Chaumont (het enige hippe park van Parijs!), begraafplaats Père Lachaise.
De cliché bewoner van Paris Est draagt: een houthakkersblouse, gek gekleurde gympjes, een skinny jeans, een gestileerd baardje – jawel, we spreken hier van een hipster. (Maar ondertussen wel modieus en conformistisch, want we zijn tenslotte nog altijd in Parijs)

Paris Ouest

In tegenstelling tot Paris Est bestaat de uitdrukking “Paris Ouest” niet in de volksmond. Eigenlijk kunnen we helemaal niet van een volksmond spreken, want deze buurten zijn bepaald niet voor Het Volk. In deze hoek van Parijs valt dan misschien niet bijster veel te beleven, maar men houdt dat graag zo.

Overbodig uit te leggen dat de straten rustig en breed zijn, de lanen beboomd, de huizen fraai gegeveld. Het enige dat onrust brengt is de Eiffeltoren en zijn toeristische heisa. Maar ik kan me ook niet voorstellen dat men die aan de andere kant van de stad had willen hebben – het is per slot van rekening toch een torentje met een bepaald cachet.

Parc Monceau
Parc Monceau, in het 8e arrondissement

Waar? de arrondissementen 7, 8, 15, 16 en 17
De epicentra: juist geen. Maar op en top “ouest” is het 16e arrondissement, want die ligt nu eenmaal het meest westelijk.
Ook vind je er: de Eiffeltoren dus. En het Palais de Tokyo en andere chique expositieruimten.
De cliché bewoner van Paris Est draagt: de laatste editie van Le Figaro, een pantalon, een loafer. (Dit soort mensen kleedt zich over het algemeen in elk land ongeveer hetzelfde, behalve dat gel in ’t haar buiten Nederland uit den boze is. Welke Nederlander heeft ooit bedacht dat gel chic is?)

8 gedachtes over “Parijs voor beginners, les #4: Oost West, Parijs op z’n Best

 1. Canal D’Ourq, mijn lieve 10k hardlooproute van het 18e door het 10e weer terug naar het 18e…. sniffff 🙂 Leuke blog, Julia, ik krijg er enorm heimweh van!

  Like

 2. Hallo, ik ben bij je blog aangeland via een vriendin van je (Lala) die geen Nederlands spreekt en het aan mij, Nederlander in Spanje sinds 25 jaar, heeft aanbevolen. Leest lekker weg! Prima idee en leuke schrijfstijl!!

  Like

  1. Hi Daniel, leuk dat je m’n blog bent blijven lezen. Lala had me er inderdaad over verteld! Doe haar de hartelijke groeten als je haar ziet 🙂

   En mocht je ooit een blog beginnen over Spanje & de Spanjaarden, dan hoor ik graag! 😉

   Like

 3. I had no idea the West winds were the reason why they built the factories in the East of the city! Very interesting!
  However, Eastern Paris remains my favourite part of this city (it goes for Berlin as well!) although I must admit I simply get speechless when walking down the streets in the Western part, so imposing and so beautiful from architectural standpoint.
  But, after leaving Paris, what makes me miss it the most is actually that special kind of feel I got when spending my time on the streets of the 10th and 11th arrondissements. I still call these parts the real Paris. 🙂
  Lovely writing, as usual!

  Like

  1. Thanks again for your comment! What I find typical about Paris is its strong visual identity, and yet it has so many different areas that all have their own character. The west is so different from the east, but in the same time both sides are very Parisian to me!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s