Franse wansmaak

Wansmaak of smaak?

Parijs, de stad waar alles draait om de goede smaak, le bon goût.

Eten? Het moet per definitie goed smaken.
Kleding? Als het maar elegant is.
Films? Als ze maar filosofisch en hoogdravend zijn.
Etc.

Wie moe wordt van dit smaakvolle keurslijf, wees gerust: ook in Parijs is er plaats voor wansmaak. Net zoals alle goede smaak ingeprent lijkt te zijn bij de Fransen, zo verbaas ik me evenzeer over bepaalde foute dingetjes die ze met evenveel enthousiasme in de armen hebben genomen. Hier een lijstje, gerangschikt van een beetje erg naar zeer ernstig.

Slechte cappuccino
CappuccinoGoed, cappuccino is natuurlijk geen Franse uitvinding. Maar ook al wil je in Parijs graag zoals de Parijzenaren doen, soms heeft men eens zin om de gebruikelijke p’tit café af te wisselen met een cappuccino. Helaas snappen ze daar in Parijs niks van. De melk is, indien ze die niet hebben vervangen door crème Chantilly (slagroom), vaak een slap prutje dat in elkaar zakt door de hoeveelheid cacao die eroverheen is gegoten. En daar betaalt men dan rustig € 5 voor.

Het lettertype Comic Sans
This is Comic Sans. It's really ugly!
Goed, er zijn misschien ergere dingen in de wereld, maar menig grafisch ontwerper zal niet ontkennen: Comic Sans is een verschrikkelijk lettertype. Irritant blij, gebruikt in een ontoepasselijke context, of in welke context dan ook – dit lettertype had niet moeten bestaan. En de Fransen gebruiken ‘m met liefde in de “grappige” mails op werk, op bestelwagentjes, op uithangborden… Er is zelfs een kledingmerk dat uitgerekend dit lettertype heeft uitgekozen. Wie snapt dit? (Of wie kan hier zich hier samen met mij over frustreren..??)

Kinderachtig ontbijt
NesquikVan alle maaltijden is het ontbijt hier toch het minst gourmand. In theorie neemt men een krokant croissantje, of een nog lekkerder pain aux raisins. Maar ook de Fransman heeft niet altijd tijd om eerst langs de bakker te gaan. En omdat het ontbijt per sé zoet is stopt hij zich ’s ochtends vol met infantiel voedsel: denk aan allerlei blije Kellogg’s varianten gemengd met de hieronder genoemde melk, industriële LU-koekjes met chocolade- of chemische aardbeiensmaak en Amerikaans toastbrood. En Nutella natuurlijk. (Ook al is Nutella stiekem heel erg lekker.)


Lang houdbare melk
lait
Nu drink ik zelf geen melk, maar ben ik solidair met de melkdrinkende Nederlander (<- een pleonasme): verse melk is in de supermarkt nauwelijks te vinden. Men leeft hier met gecondenseerde melk. Getver.

Roze wc-papier
Roze wc-papierWaarom zou je je billen willen afvegen met iets dat roze is? Iemand een idee?


Muzak

Johnny HallydayZet een Franse commerciële radiozender aan en je wordt overspoeld met net-niet-gelukte popsongs in het Frans. De wet schrijft immers voor dat 60% van de gespeelde muziek van Franse bodem hoort te zijn. Misschien ligt het voornamelijk daaraan, want ik kan me niet voorstellen dat iemand plezier wordt gedaan met de halfsentimentele smartlappen die soms voorbijkomen.

(Overigens bestaan hier ook echt fantastische radiozenders met niets dan goede muziek, waar ik een andere column aan zou kunnen wijden.)

Lunch bij MacDonald’s
MacDoTussen alle pretentie over Goed Eten treft met verrassend veel papieren zakjes van de Mac op de lunchtafels in de kantine op kantoor. Een MacDo wordt hier namelijk gezien als een volwaardige lunch. (????) En ja, er zijn veel lekkerder restaurants en afhaalplekken in de buurt. Maar MacD doet daar blijkbaar dus niet voor onder.

Sterker nog, in meer bourgeois kringen is een MacDonalds op de zondagmiddag een soort culttraditie geworden. Bekakte Parijzenaren eten zondag dus graag een Big Mac. (????????)

UGGs
UGGU kent ze wel, de schoen / laars zonder vorm. Die op z’n meest voor comfortabele sneeuwschoenen door zouden kunnen gaan. Maar dat niet zijn, want niet-waterbestendig en bovendien slecht voor de voeten. Welnu, ze zijn ook hier gesignaleerd. Sterker, de Australiërs hebben een flagship store in de Marais durven plaatsen waar onder meer speciale modelletjes met extra veel diamanten verkrijgbaar zijn. Mocht een terrorist dit lezen, dan wil ik hem/haar de vriendelijke suggestie doen om er een bommetje op te gooien.

Andouillette
AndouilletteDit is geen geïmporteerde wansmaak, maar horror afkomstig uit de ingewanden van de Franse cultuur. Letterlijk, want de andouillette is een rubberachtig worstje gevuld met… ingewanden. De buitenkant is licht doorzichtig zodat de losse deeltjes van de worst van buiten al een beetje zichtbaar zijn. Snijdt men hem door dan zakt de worst een beetje in en glibberen die interessante blubberige vormpjes uit het vel. Een weeë, walgelijke geur doet zijn intrede. Wie hierbij nog niet voldoende is gewaarschuwd, neemt alsnog een hap om deze direct weer uit te spugen.

Is er iets mis met de worst? Had deze toch al zeker ruim de houdbaarheidsdatum overschreden?
Niets daarvan. Dit is de authentieke smaak van de andouillette. In Frankrijk bestaat er zelfs een club van andouillette-liefhebbers, genaamd “AAAAA” (Association Amicale des Amateurs d’Andouillettes Authentiques), die ervoor zorgt dat de smaak op pijl wordt gehouden.

Iets wansmakelijkers kan ik werkelijk niet bedenken. Heeft u nog suggesties?

11 gedachtes over “Franse wansmaak

 1. “melkdrinkende Nederlander (<- een pleonasme)" – that`s sweet! 🙂 I`ll go a bit offtopic (from your post above) now: in Summer, Food Film Festival was held in Amsterdam and the idea was to promote a healthy lifestyle through healthy food. There were many films on the list and I barely managed to get to tickets at "Milk?". It was almost sold out, compared to other movies within the festival. During the movie, it was being said that milk is not healthy, that animal protein is linked with cancer etc. Hearing this, the Dutch in the cinema were looking at each other with dispair, "what are we going to do???" – that was the general state. But then, towards the end of the movie, some other experts were saying that actually it`s not that bad to drink milk. I could see the relief on people`s faces and I guess they were already fancying a koffie verkeerd or some kaas. 🙂

  Like

  1. Ik wilde ook niet beweren dat de Nederlanders een betere smaak hebben! 🙂

   Maar de Fransen zijn doorgaans zo gefixeerd op wat mooi/lekker is, dat ik vond dat het de moeite was ze er eens op te wijzen dat ze nou ook weer niet zo heel erg verheven zijn boven andere culturen 😉

   Like

 2. ben het niet met je eens dat de Fransen gefixeerd zijn op wat mooi is, lekker wel en gelukkig maar. Ga naar een provinciestad in Frankrijk en je ziet het verschil met Parijs!

  Like

  1. Hi Suzy, toegegeven: mijn blog is volledig gebaseerd op Parijs! Dus ik geloof je graag als je zegt dat het in de provincie anders is.

   Maar ook die Parijse fixatie op wat mooi is heeft een aangename kant: de architectuur is wonderschoon. Maar alles heeft natuurlijk een keerzijde 😉 (Hoewel, ik kan moeilijk een keerzijde van lekker eten bedenken…)

   Like

 3. Melk drinken is ook toch iets voor kinderen ? Na 2 jaar pas is het helemaal niet meer nodig LOL geef me maar lekker een croissant au beurre 😀 En in Nederlandse supermakt Amsterdam inbegrepen is het net als in het vormalige Soviet Unie 3 soort yoghurt ( amper overdreven) maar voor melk is er keus dat wel …zucht..Vergeet niet te melde dat de mc Do in FR smaakt 10 000 beter dan in nl…en dat we ook Mc cafe hebben met macarons en ander lekkernij ( hebben ze ook in Praag trouwens gezien als oostblok door de NLérs) ..Andouillete tsja mijn ex ze ouders hadden een zaak en werden door de glorieuze tijd van jean Pierre Coffe ( mais c ést de la merde!!) best Andouillettes uit FR werden bij hun gemaakt, ze waren heel lekker idd en aanbachtelijk gemaakt dat zeker..kanje niet zo zeggen van de frikadel..cappucino aan me r**t geef me liefst een espresso echt koffie voor wolwasse dus.

  Like

 4. .. momenteel in frankrijk en zoals een echte hollander betaamt, eigen spullen meegenomen.. in mijn geval is dat mijn melkopschuimer.. en zodoende kom ik even op deze site terecht.. op zoek naar welke melk ik hier moet vinden.. ik ben het met je eens dat cappuccino vinden/maken in frankrijk nog niet eenvoudig is 😊

  Like

  1. Haha mooi dat je met dat onderwerp op m’n blog bent gekomen! 🙂 Een andere bezoeker kwam op m’n blog toen ie pindakaas in Frankrijk zocht, zo zie je maar..

   En ja, succes met het maken van je cappucino! Een eigen melkopschuimer meenemen is inderdaad geen slecht idee 😉

   Like

 5. Ah de Franse wansmaak, ik kan er boeken over volschrijven. Het wordt erger op het platteland. Ikzelf woonachtig in de Bourgogne heb er nog een paar:
  -het soppen van wat dan ook in de koffie ’s ochtends (kaakjes, fabrieksbrioche, Morbier (kaas) en dan met veel knoeien naar binnen slobberen…Gruwel.
  -The Madison, een soort bizarre soort line dance, tijdens feesten en partijen, enthousiast uitgevoerd door alle vrouwen, de bijbehorende muzak is misschien nog wel het ergste.
  -De beroemde TL-buis, variant hierop, de spaarlamp aan een draadje..en dat is dan de enige lamp die vooral wordt aangedaan als er vrienden over de vloer komen, op gewone dagen is het licht van de TV voldoende.
  -De onbedwingbare behoefte om mooie, oude gebouwen, te verkrachten met de meest afgrijselijk soort stadsverniewing, PVC ramen, lelijke aansmeersels, plastic dakranden, moderne fantasiedeuren etc.
  -Sloffen in huis
  -Bij recepties en feestjes de allergoedkoopste ingeblikte groeten serveren.
  -Bij feestjes en partijen witte wijn te mengen met enge siroopjes als een soort zeer slap aftreksel van de Kir en de Kir Royal.
  -Voor de dames, kekke korte kapsels met de gekste strepen en kleuren.
  -Franse pop- en rockmuziek in het algemeen, chansons en Patrick Bruel uitgezonderd.
  -Tete de veau (kalfskop), Boudin (bloedworst), Tripes a la tomate (darmen in tomaat) hmmmmm
  -De hele tuin volplempen met goedkoop, plastic kinderspeelgoed en dan een valse hond ernaast aan de ketting uiteraard.
  -Franse nieuwbouw, de lotissements, waar steevast eiken keukens met bruine wasbakken en paarse badkamers in worden gezet…waarom?!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s