Je merkt dat je een Parisien(ne) bent geworden wanneer…

je Parijs verlaat!

Want pas als de Parijzenaar zich buiten zijn kleine habitat bevindt merkt ie opeens dat een deel van de wereld, een best wel groot deel zelfs, anders is dan Parijs…

Koeien in de weide

En ik merk dat ik hier ook last van begin te krijgen als ik een weekendje en province doorbreng. Ik beleef dan de volgende gewaarwordingen:

  • Als je langer dan 5 minuten moet wachten op het openbaar vervoer word je boos. Want de metro komt minimaal elke vijf minuten langs. Als het dan toch eens gebeurt dat je zeven minuten op het bord met de wachttijden ziet staan is dit een reden om te stampvoeten. Zé-ven minuten = inacceptabel! Tijdsverspilling!
  • De straten zijn opvallend leeg. Je kunt harder lopen, dan opeens stil staan, zelfs een gekke bocht maken in een onvoorziene richting zonder dat je tegen iemand opbotst. Want er is niemand op straat! Hooguit een meter of 10 verderop. Dit zorgt ervoor dat je opeens best wel zou willen gaan huppelen, maar dat is natuurlijk een beetje belachelijk.
  • Alles is goedkoop. Twee en een halve euro voor een cappuccino? Je wilt er zomaar vier tegelijk bestellen, gewoon omdat het zo leuk is dat het allemaal geen bal kost.
  • Gerelateerd aan punt 2: je kunt ver voor je uitkijken. Soms staat het volgende gebouw pas meeeeters verderop. En je ziet meer dan 3 bomen tegelijkertijd! Als je ergens in een tuin of bij een boerderij konijntjes rond ziet hoppen pak je je smartphone om ze op een foto vast te leggen want —> rondlopend wild.
  • Je hebt geen zin om naar het museum te gaan. Een expositie met schilderijen uit de streek? Meuh. Romeinse opgravingen uit de regio? Kan me niet voorstellen dat ze iets niet hebben dat er niet in het Louvre is. Een cultureel uitje? Dat doen we wel weer in Parijs.
  • Je doet moeilijk over eten, terwijl dit niet per sé terecht hoeft te zijn. In Nederland is dat natuurlijk makkelijk: boterhammen voor lunch? Is dit soms een armoedig land?? Er wordt natuurlijk nooit iets direct van de kaart besteld maar eerst altijd even gevraagd wat het precies is om een inschatting te maken of het gerecht wel up to standards is. Blijkt dat na bestelling toch niet het geval te zijn, dan laat je driekwart van je maaltijd demonstratief staan onder het motto: ik eet lekker of ik eet niet.
  • Je dringt voor terwijl het niet nodig is. Nu is voordringen strikt genomen nooit nodig en altijd onbeleefd, behalve als je -bijvoorbeeld- een vlucht dreigt te missen of je je in een noodtoestand bevindt. Maar als je in een rij of op een roltrap een leeg gaatje ziet zegt je “inner Parisian instinct” dat je direct dat lege ruimtetje moet opvullen. Floeps! Je staat er voordat je er zelf erg in hebt. En daarmee heb je dan toch maar weer een kwart minuut gewonnen.
  • Je vindt mensen al snel lomp en kijkt daar op neer.
  • Je beseft dat best wel veel mensen een behoorlijke ruimte hebben om in te wonen. Meer dan 20m² per persoon zelfs. Daar ben je natuurlijk jaloers op, maar dan zeg je tegen jezelf: ach, in deze regio verveel je je toch dood.

Tjsa. Heel verheven is het allemaal niet..

De Parijzenaar weet dan ook best dat ie een slechte reputatie heeft. En toch, het betert maar moeilijk. Het is immers niet makkelijk, het leven in Parijs. De rest van de wereld moest maar eens weten.

Mocht u er ooit eentje in het wild tegen komen, dan weet u alvast waarmee rekening te houden. Indien u het op kunt brengen om vriendelijk te doen tegen de desbetreffende persoon wordt dit, hoewel niet altijd even duidelijk gecommuniceerd, wel degelijk zeer gewaardeerd. Want vriendelijkheid is een oprechte luxe, binnen maar ook zeker buiten Parijs.

2 gedachtes over “Je merkt dat je een Parisien(ne) bent geworden wanneer…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s