Voorwaarden

Omgekeerde uitverkoop
Een bijzondere voorwaarde in deze uitverkoop: alles is 20%.. duurder!

Toen ik een tijdje geleden in Italië op vakantie was viel mij op: wat zijn de mensen ààrdig! Als je ze om een gunstje vraagt, riskeer je een vriendelijk “Geen probleem!” als antwoord te krijgen, waarna dit direct ten uitvoer gebracht wordt zonder dat je de indruk krijgt dat dit de desbetreffende persoon verschrikkelijk tot last is. Onwerkelijk! Meerdere malen voelde ik mij diep ontroerd door deze onbaatzuchtige gastvrijheid, die mij wereldvreemd voordeed.

Nee, dan de realiteit van Parijs! De stad van de liefde en het licht, waar elk niet-chagrijnig gezicht verdacht is en aardig zijn voor sukkels wordt beschouwd. Hoe veel ik ook van deze stad houd, het is eerlijk gezegd af en toe verdomd moeilijk om hier te wonen.  Want er zijn altijd te veel mensen, alles is te duur en voor alles moet aan een niet nader te noemen aantal voorwaarden worden voldaan.

Bijvoorbeeld:

  • Wil je een appartement huren? Een goede baan is niet genoeg, men heeft een dossier nodig – met daarin je belastingoverzicht van van vorig jaar en salarisstroken van je ouders, om maar wat te noemen
  • Wil je iets administratiefs? Dan moet je de overheid van een rits documenten voorzien, die allemaal maximaal 3 maanden geleden moeten zijn opgesteld, terwijl je dossier dan vervolgens wordt teruggestuurd omdat er nog een document was dat ze in eerste instantie niet hadden genoemd, en dat in jouw geval overigens niet bestaat (want je bent buitenlander en in jouw land werkt alles anders maar dat kan of wil de Franse ambtenaar zich niet voorstellen) en omdat ze altijd anderhalve maand wachten met hun antwoord verlopen die documenten in de tussentijd allemaal.
  • Ben je verhuisd? Bij je bank moet je van agence veranderen en vervolgens een afspraak maken met je nieuwe conseiller zodat hij een kopie kan maken van je elektriciteitsrekening (huurcontract telt niet) zodat hij oprecht kan geloven dat hij op je nieuwe adres woont
  • Wil je naar het lokale zwembad? Dan moet je zelf op papier schrijven dat je in gemeente X woont en dit ondertekenen om een kortinkje te krijgen
  • Wil je in een restaurant “misschien” iets eten maar weet je nog niet zeker hoe groot je honger is? Geen plat? Geen tafel. Ook al staat een hele ruimte leeg.
  • Wil je in een club even roken? Dat kan op het terras, maar met max. 15 personen tegelijkertijd (Dit heeft dan wel weer een positief effect op het terugdringen van tabakconsumptie, natuurlijk)
  • Wil je je schoenen terugbrengen naar de winkelketen omdat ze na een paar weken al kapot zijn? Dan moet dit in precies dezelfde winkel, met bon en met de manager uniquement. Dat dezelfde schoenen nog te koop staan en dat je een duidelijk kapotte schoen laat zien wil nog niet zeggen dat er sprake is van een duidelijke oorzaak en gevolg!
  • Wil je als moeder met je kind en de buggy de bus nemen? Als twee andere moeders je zijn voorgegaan heb je pech! 2 buggy’s max per bus. En anders wacht je maar op de volgende.

Het gebeurt wel eens dat er op een dag net iets te veel van deze voorwaarden aan je worden gesteld, dat je “voorwaarden-taks” wordt bereikt. Dit is uitermate frustrerend. Als je het Frans goed beheerst, kun je proberen de persoon die je voorwaardengrens overschrijdt even flink uit te vloeken. Dit lucht niet alleen enorm goed op, maar kan bovendien verrassend effectief blijken. Maar als je moe bent willen de Franse scheldwoorden soms wat moeilijker uit de mond vloeien en laat je het maar zitten. Met het risico al deze woedetjes op te kroppen.

Hoe dan ook, dit alles leidt echter tot het echte Parijzenaren-bestaan: men is chagrijnig! En ongeduldig! Voelt zich op zijn teentjes getrapt! En wat is er meer parisien dan dat? Kortom, de integratie is volledig aan de gang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s