Le burger, le brunch

brunch

Onlangs nam ik deel aan een theaterworkshop van een vriendinnetje die actrice is. Aan het eind van de middag presenteerde ze een gastenboek, met de verontschuldiging dat het heel Amerikaans is, maar dat de deelnemers, als ze het een leuke workshop hebben gevonden, geheel vrijblijvend, iets in haar boek konden schrijven zodat ze het op haar website  kon zetten.

Het lijkt wel, als Fransen zich in de positie begeven om een commerciële handeling te verrichten, zich verplicht voelen zich te excuseren door te zeggen: “c’est très américain, mais…” Om dan vervolgens uit te leggen dat het misschien niet heel stijlvol maar toch wel handig is, wat die Amerikanen hebben bedacht.

Ondertussen hebben de Parijzenaren zich enkele gewoonten toegeëigend alsof ze er zelf de uitvinder van zijn. Op elk menu staat “un burger” (spreek uit als burgèèrrr), meestal erg lekker moet ik zeggen, en the thing to do op een zondagochtend, of eigenlijk middag, is le brunch.

Oorspronkelijk toch een Angelsaksich idee, is deze maaltijd dusdanig verfranst dat het helemaal niets meer te maken met het originele concept. Wat is dan de Franse brunch?

Welnu. Een Franse brunch begint vaak pas in de middag, kan tot een uur of vijf duren, en komt daarmee stiekem overeen met het ouderwets Franse souper op de zondagmiddag. De Parijse straten staan vol met rijen, wie wil genieten van deze oneindige maaltijd moet geduldig zijn.

Een heldere regel voor de brunchkaart is er niet, maar wel geldt: als het maar véél is, en een beetje van maaltijden door elkaar. Dus wordt er een breed scala heerlijke, maar niet bij elkaar passende producten opgediend. Het begint meestal klassiek met koffie en zoete broodjes. Maar volgt een assiette charcuterie fromage, terwijl je café crème nog niet op is. En tot je grote verwarring is er na dit hartige onderdeel geen toetje, want dat had je al in het begin moeten opeten… Of misschien juist niet?

In elk geval, men verlaat een brunch altijd met een zeer voldaan gevoel,  gevolgd door de onaangename verrassing dat het weekend alweer bijna voorbij is. Bon dimanche !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s