Parijs voor beginners, les #1: rive droite, rive gauche

Parijs is een heel overzichtelijke stad. Het is namelijk opgedeeld volgens een paar eenvoudige principes: boven of onder de Seine, per arrondissement en per metro. Als iemand het heeft over een bepaalde plek, kun je met deze categorisering direct de reputatie ervan voor de geest halen en de desbetreffende persoon hier efficiënt op oordelen.

Ik begin met de basis: rive gauche en rive droite.

(Er is ook nog de banlieue, maar een beetje Parijzenaar vergeet dat meteen.)

Zoals eenieder bekend vloeit de rivier de Seine als een onvermijdbare grens door het midden van Parijs. Iemand die met een bootje zeewaarts vaart ziet aan de linkerkant de linker kade (rive gauche) en aan de rechterkant de rechter kade (rive droite). Wat het belang hiervan is?

Waar de toerist Parijs ziet als één stad, voor de Parijsenaar zijn het er twee, zoals Oost en West Berlijn, Buda en Pest, Manhattan en Brooklyn: loop de Seine over en je voelt je direct anders. ”Spreken ze daar wel dezelfde taal?” was de vraag van mijn huisgenoot toen ik een afspraakje had aan de overkant.

De rive gauche heeft de Jardin du Luxembourg, de universiteiten, het quartier Saint Germain, de rustige woonwijken en is daarmee snobistisch en intellectueel, maar ook rustig. De straten zijn er breder, de parken bebloemder, de boetieken exclusiever. Daarentegen is het noorden stadser, rauwer, gevarieerder, hipper, heuveliger en zowel decadenter als volkser. Het westen van de rive droite staat bekend als het rijkste deel van Parijs, en het oude centrum en het Louvre bijvoorbeeld zich allemaal op het rive droite bevinden. Maar al met al bruist het net iets meer, vind je er wat meer chaos, meer handel. En omdat het Parijs is, is er altijd wel chic: Dior aan de rechterkant en Yves Saint Laurent aan de linker.

De eerste keuze die je dus wordt gedwongen te maken als je in Parijs aankomt is: linker of rechterkade. Een middenweg is er immers niet, tenzij je het voorrecht hebt op een van de eilandjes in de Seine te gaan wonen. Eenmaal de keuze gemaakt, is er weinig reden de Seine over te steken want alle voorzieningen bevinden zich op beide delen. De rive zegt dus iets over hoe je in het leven staat en waar je waarde aan hecht.

Voor degenen voor wie dit beperkend klinkt: de volgende les Parijs voor Beginners gaat over de arrondissementen en hun daarmee samenhangende reputatie. En dat zijn er wel twintig.

2 gedachtes over “Parijs voor beginners, les #1: rive droite, rive gauche

  1. Fantastisch, wat leuk zeg! Goede schrijster ben jij zeg, ik ben gisteren “fan” geworden. Bonne soiree & gros bisous,
    Un francophile, Niels

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s